onsdag, januari 14, 2009

Forskare räknade polska fladdermöss

Runt 34 000 fladdermöss övervintrar i gamla tyska befästningar under marken i Miedrzyrzec i västra Polen, berättar Polskie Radio. Det är fyratusen fladdermöss färre än förra året, men en viss variation är naturligt.
Sextio fladdermusforskare från fem olika länder i Europa har tillsammans med studenter räknat fladdermössen. De delade upp sig i grupper och tog sig in i de svårtillgängliga underjordiska fästningsverken som byggdes av tyskarna efter första världskriget.
Det är det största systemet i sitt slag i Europa och täcker åttatusen kvadratkilometer. De underjordiska gångarna kan uppgå till mer än trettio kilometer. Temperaturen där nere är mellan nio och elva grader – en idealisk vintertemperatur för fladdermöss. (Polskie Radio 13 jan 09)

Palikot straffas för sina uttalanden

Parlamentsledamoten Janusz Palikot bör dels avlägsnas från sin post som ordförande i den statliga kommittén Den Vänliga staten, dels få en skriftlig tillrättavisning för att ha förolämpat förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski och Grazyna Gesicka, f.d. minister för regional utveckling. Det anser styrelsen för regerande Medborgarplattformen (PO) efter ett sammanträde i veckan. Palikot har kallat Gesicka prostituerad, och i sin blogg krävde han att Kaczynski ska tala om ifall han är homosexuell eller ej. Det uppger Polskie Radios engelskspråkiga nyhetskanal The News på webben.
Efter styrelsemötet underströk Grzegorz Schetyna, en av partiets absoluta toppar, att bestraffningen gäller Palikots dåliga uppträdande: Partiet vill inte förknippas med hans sätt att uttrycka sig, sade Schetyna. Palikot är en av parlamentets mest kontroversiella ledamöter och gör regelbundet uppmärksammade uttalanden i medierna. Förra sommaren kallade han president Kaczynski ”en ohyfsad tölp”, och tidigare har han hävdat att presidenten har alkoholproblem – vilket han dock tvingats att be om ursäkt för.
Kommittén Den vänliga staten har till uppgift att samordna administrationen i landet. (14 jan 09)