tisdag, juni 19, 2007

Kan man göra vodka på vad som helst?


Det finns de som anser att ordet "vodka" är ett annat ord för "sprit". Men det är däremot inte "whisky" – det finns bestämmelser för vad som får kallas whisky: det görs på spannmål och vatten, det måste lagras minst tre år för att få kallas whisky, osv. Benämningen är skyddad sedan länge – även om du gör allt annat rätt, så kan du inte använda vindruvor och kalla det druvwhisky.
Med vodka är det annorlunda – så har det beslutats efter flera månaders debatt i EU. Sverige, Polen och Finland (i princip de länder som producerar vodka) menar att benämningen vodka bara ska få användas om alkohol som destilleras av potatis, säd eller melass.
EU-parlamentet har idag beslutat att vilken sprit som helst kan kallas vodka. Du kan utgå från bananskal om du vill – får du bara ihop en alkoholhaltig dryck är det OK att kalla den vodka – bara du skriver ut på etiketten att det är bananskalsvodka. Slaget om vodkan är förlorat!
Gunilla

Miedzyzdroje våren 2007Alla människor har ju varit på spa i Polen, så för en tid sedan beslöt vi att resa ner till vänlighetens och de milda massöshändernas land.
Vi begav oss till Miedzyzdroje efter rekommendation av goda vännen Janka.
Redan överresan blev lite kul, hytterna var i princip slut – det fanns bara en lyxhytt ledig. Den var inte särskilt dyr, så vi tog den. Vi hade fönster med utsikt rakt föröver. Östersjöns månbelysta vatten klövs av fartygsstäven. Det var vackert, trolskt, sinnligt.
På morgonen väntade en taxi utanför, och vi var snabbt i Miedzyzdroje.
Efter frukosten gick vi till vår första behandling, och avverkade sedan på ett par dagar massage på de flesta kroppsdelar samt mani- och pedikyr.
På eftermiddagarna såg vi oss omkring i Miedzyzdroje – det var härligt att spankulera längs strandpromenaden med dess fiskrökerier. Jag tog lite bilder http://bulletinen.org/BloggMal/index.html
Längre fram på sommaren badar man förstås – Miedzyzdroje har gott om turister.
– Efter påsk är här fullt av golfspelare, sa hotellvärden. Sedan kommer badturisterna.
Bonus var att hotellet hade fri och trådlös internetuppkoppling, jag kunde uppdatera webb-Bulletinen varje dag.
Gunilla