torsdag, april 23, 2009

Oinbjuden president vill delta i kasjubernas kongress

Kasjuberna – det folkslag som premiärminister Donald Tusk kommer ifrån – ska ha en kongress i juni och har inbjudit både Tusk, expresidenten Lech Walesa och danska drottning Margrethe II. Men inte president Kaczynski. Och han vill gärna komma, låter han meddela.
Det har förorsakat lite uppståndelse bland arrangörerna.
- Oj då, vad ska vi göra nu, säger vice borgmästaren i den kasjubiska staden Bytow överraskat. Och tillägger artigt: Vi har inte inbjudit presidenten, men är glada att få se honom vid ceremonin.
Borgmästaren förklarade senare att inga invitationer ännu skickats ut, och att kongressen är öppen för alla som vill komma, oavsett politiska åsikter. I Bytow styr PO (Medborgarplattformen), premiärminister Tusks parti.
– Vi känner oss förstås hedrade över att få ta emot presidenten, försäkrar borgmästaren.
Samtidigt oroar man sig för vad som kan hända när landets två högsta politiska ledare – som dessutom inte kommer särskilt väl överens – dyker upp vid samma tillfälle. (PR The News 22 april 09)
Läs också Kjell Albin Abrahamsons artikel om folkgruppen kasjuberna >>

Fascistiska t-tröjor kan förbjudas i Polen

I Polen förbereds nu en lag som förbjuder produktion och spridning av material som propagerar för ett fascistiskt eller totalitärt system. Avsikten är att utvidga den lag som förbjuder nazistisk och fascistisk propaganda så att den omfattar även böcker, kläder och andra föremål. Det kan till exempel gälla t-tröjor med bild av Lenin eller Hitler, hakkors, ringar med nazistsymboler och liknande, säger jämställdhetsminister Elzbieta Radziszewska. Sådant säljs på många håll i Polen, menar ministern, och köps i första hand av tyska nynazister som inte kan få tag i sådant i sitt eget land där det är förbjudet. (PR The News 23 april 09)

Sobieski marknadsförs av Bruce Willis

Sexton miljoner dollar får den amerikanska filmskådespelaren Bruce Willis för att göra reklam för den polska vodkan Sobieski under de kommande fyra åren.
Reklamen ska gå ut i Polen, Spanien, Frankrike, Ukraina, Baltikum och Kina.
Målet är att lyfta Sobieski från sjunde till tredje plats på listan över världens mest populära vodka. Förra året såldes tjugoåtta miljoner liter Sobieski.
En annan amerikansk skådis, Danny De Vito, ska göra reklam för BZ WBK-banken. (PR The News 23 april 09)