tisdag, oktober 20, 2009

Trafikkamera i soptunna avslöjar fartdårar

För att kunna ertappa fortkörare har inrikesdepartementet accepterat att polisen i Lublin gömmer en radarkamera i en soptunna på en tungt trafikerad gata.
Trettonhundra förare fick böter redan de två första dagarna.
Bilisterna i Lublin är rasande och hävdar att det inte är trafiksäkerhetsskäl som ligger bakom den gömda kameran – orsaken är att polisen ska kunna dra in så mycket pengar som möjligt på de intet ont anande trafikanterna.
Även i polishuset har man varit tveksam till placeringen: Trafikkameror är dyra och kan lätt skadas om de finns i en allmän soptunna.
Departementet, som har fått lösa tvisten mellan polis och bilister, säger att det inte finns några regler mot att man gömmer kameror i soptunnor. (Polskie Radio 20 okt 09)

Förförisk CBA-agent lurar offer i fällan

En ny korruptionsskandal har seglat upp i Polen. Den här gången handlar det om en av CBA:s (Antikorruptionsbyrån) agenter, som förför dem han utreder för att få fram den information han vill ha, rapporterar den ansedda tidningen Rzeczpospolita.
En mutmisstänkt TV-stjärna snärjdes av den förföriske agenten, och litade på honom, i synnerhet sedan han träffat hennes familj och vänner.
Han ska också ha förfört en politiker som för något år sedan anklagades för korruption i samband med en markaffär.
Agenten var också inblandad i ett misslyckat försök att sätta dit expresidenten Aleksander Kwasniewski och hans hustru Jolanta för korruption.
Mannen är 33 år, kör ömsevis Porsche och Harley Davidson, klär sig i Armani och Prada och har en flott våning. Plånboken är fylld av pengar och kreditkort och kvinnorna smälter när han ler sitt Hollywoodleende.
Han började som polis men ansågs så lovande att han snart fick förflyttning till CBA. På grund av sina skådespelartalanger har han arbetat under cover i flera stor knarkaffärer.
– En mycket professionell och erfaren officer som företagit flera specialoperationer riktade mot organiserad kriminalitet och knarkhandel, säger hans överordnade. Han är ingen playboy, men han måste smälta in i de omgivningar där han rör sig.
Nu när han är avslöjad är hans liv i fara, säger den förre CBA-chefen Mariusz Kaminski. (Polskie Radio 20 okt 9)