onsdag, oktober 07, 2009

Jubileumskonsert fick TV-Emmy

Polsk TV har fått en Emmy för programmet Jerusalems sju portar. Det är en inspelning av kompositören Krzysztof Pendereckis jubileumskonsert på Nationaloperan i Warszawa i november förra året. Inspelningen är bildsatt med animationer av Tomasz Baginski, som tidigare fått en Oscar för sina animationer.
Sinfonia Varsovia, Nationaloperans orkester och tre körer framförde Pendereckis verk Jerusalems sju portar. (Warsaw Voice 7 okt 09)

Nytt pris till Kejll Albin Abrahamson

Sveriges Radios korrespondent i Polen Kjell Albin Abrahamson har tilldelats Newsweek Polska Priset för "his outstanding role in promoting Swedish-Polish relations".

En vacker bronsstatyett i form av ett utropstecken och ett diplom delades ut vid ceremonin i Warszawa. I sitt bandade tacktal sa Kjell Albin Abrahamson bl a:
- Att vara utrikeskorrespondent är ofta ett ganska ensamt arbete. Man sitter där med en hög tidningar, tidskrifter, radio- och tv-program och försöker begripa vad det är som egentligen händer. Sen gäller det att göra detta begripligt för lyssnarna. Vi är som någon så träffande uttryckt det "historiens sekundvisare". Arbetet som utrikeskorrespondent går lättare om man uppskattas och särskilt om uppskattningen kommer från begåvade och skickliga kolleger från Newsweek Polska." (5 okt 09)