torsdag, december 03, 2009

Warszawa billigaste huvudstaden för svenska turister

För svenska turister är Warszawa Europas billigaste huvudstad – och en av de billigaste städerna i världen. Det framgår av den brittiska firman Pricerunners rapport om priser på allt från livsmedel till elektronik i trettiotre städer i världen.
Allra billigast för en svensk resenär är Bombay, och Warszawa hamnar på sjunde plats – Prag och Vilnius, som konkurrerar på samma turistmarknad – är dyrare.
– Tack vare lågprisflyget tycker svenskarna att ett par middagar och hotellnätter i Warszawa är billigare än att ha fest i Stockholm, säger Juliusz Sochan på Polska Turistinformationscentret i Stockholm till nyhetsbyrån PAP. Polen drar också till sig läkarstudenter från särskilt Norge och Danmark. (Polskie Radio 3 dec 09)

Polackerna dricker mer alkohol

En polack bälgar i genomsnitt i sig tjugo liter vodka och 130 liter öl om året, och alkoholkonsumtionen i Polen ökar varje år. Sedan 2001 har försäljningen ökat med femtio procent.
Förklaringen är bättre löner, billigare sprit och ett oändligt antal spritbutiker, visar en färsk rapport från Statens byrå för alkoholrelaterade problem.
Det finns i hela riket en spritbutik per 1200 invånare i landet, men i städerna ligger butikerna betydligt tätare. I den populära badorten Cichocinek går det 49 invånare per försäljningsställe och i vintersportorten Karpacz fjorton.
Spritskatten inbringade år 2008 till 9,3 miljarder zloty – lika mycket som vården av alkoholrelaterade sjukdomar kostar. (Polskie Radio 3 dec 09)