måndag, oktober 12, 2009

Stalins sonson stämmer rysk tidning

Jevgenij Djugazjvili, sonson till den sovjetiske diktatorn Josef Stalin, stämmer den ryska tidningen Novaja Gazeta på tio miljoner rubel, uppger organisationen Reportrar utan gränser.
I en artikel i april skrev tidningen att Josef Stalin personligen undertecknade dödsdomarna mot sovjetiska medborgare och flera tusen polska fångar som sedan avrättades av säkerhetspolisen NKVD.
Djugazjvili vänder sig främst mot meningen: ”Stalin och hans hemliga polis är bundna till det blod de spillde genom de allvarliga brott de begick, framför allt mot deras eget folk.” (Tidningen Journalisten 12 okt 09)

Hjärtvävnad kan vara mirakel

När en präst i Sokolka i östra Polen för ett par månader sedan tappade hostian under mässan, placerades den i ett särskilt kärl där den senare blev röd. En medicinsk undersökning visade att den bestod av mänsklig hjärtvävnad.
Nu ska en kyrklig kommission medelst vittnesintervjuer och tester avgöra om detta är att betrakta som ett mirakel. Man måste kunna utesluta att någon människa har medverkat i hostians förvandling, säger en talesperson för kurian i Bialystok. Sedan avgör metropoliten i staden om Vatikanen ska informeras eller inte.
Samtidigt har Polska Rationella Sällskapet begärt en polisundersökning av händelsen. Hjärtvävnaden kan ha tillhört en person som nyligen har dött, säger Sällskapet, och det är nödvändigt att utreda om här har begåtts ett mord. (Polskie Radio 12 okt 09)

Ny konflikt mellan Tusk och Kaczynski

Nu bryter en ny strid ut mellan premiärminister Donald Tusk och president Kaczynski. Tusk vill avskeda högste chefen för CBA (Antikorruptionsbyrån), Mariusz Kaminski. Enligt Tusk har Kaminski en egen politisk agenda och överträder ideligen sina befogenheter.
Det blir ingenting av med det, säger presidenten.
Avslöjandet av Blackjackskandalen var en del av den kampanj som Kaminski bedriver mot framträdande medlemmar av regerande PO (Medborgarplattformen), menar Tusk.
Kaminski är dessutom åtalad för bland annat dokumentförfalskning när CBA undersökte en markaffär på Jordbruksdepartementet 2007. Den historien fällde dåvarande jordbruksministern Andrzej Lepper och därmed föll hela den bräckliga PiS-regeringen, som leddes av presidentens bror Jaroslaw Kaczynski.
Enligt konstitutionen krävs presidentens godkännande om CBA-chefen ska kunna få sparken.
Men, säger Wladyslaw Stasiak, chef på presidentkansliet, till Polskie Radio, det är premiärministerns plikt att invänta presidentens skriftliga svar. Och lagen specificerar inte när svaret ska presenteras. Om Tusk nu söker upp presidenten i hans palats begår han lagbrott, hävdar Stasiak. (Polskie Radio 12 okt 09)