måndag, februari 16, 2009

Elektronisk näsa utvecklas i Lublin

Forskare vid Lublins tekniska högskola försöker utveckla en elektronisk näsa – för att upptäcka och analysera lukter i luften.
- Det är en ganska liten apparat som kan användas i fält under en längre period. Luften passerar genom ett sensorsystem, förklarar professor Sobczuk, som deltar i experimenten. Sensorerna känner av och tolkar vad som finns i luften och kan på det viset avslöja föroreningar som till exempel ammoniak. (Polskie Radio)

Premiär för filmen om fader Popieluszko

I kväll har filmen Popieluszko. Friheten finns inom oss premiär i Warszawa.
Filmen handlar om Solidaritetsprästen Jerzy Popieluszko som misshandlades till döds av kommunistregimens polis 1984. Regissör är Rafal Wierzynski och titelrollen spelas av Adam Woronicz.
Det tog sju månader att spela in filmen, och mer än ettusen personer medverkar. Den kommer att visas på biograferna från den 27 februari.
Fader Popieluszko föddes 1947 i östra Polen. Han stödde Solidaritet och var öppet kritisk mot regimen, vilket gav honom ett starkt stöd bland befolkningen. Mordet på honom blev mycket uppmärksammat, och en halv miljon personer följde honom till graven den 10 oktober 1984. (Polskie Radio)