måndag, juli 02, 2007

Fotbolls-EM i Polen/Ukraina 2012 - hur ska det gå?



webb-Bulletinens ungdomspanel gläder sig åt att Polen tillsammans med Ukraina ska arrangera EM i fotboll 2012. Men inte bara för fotbollens skull! Nej, det här innebär att landet måste satsa ordentligt på att bygga ut vägnätet, modernisera järnvägen, bygga ut flyget. Dels för att lagen och publiken lätt ska kunna tas sig till de olika arenorna. Dels för att det innebär att många människor kommer att upptäcka Polen. Inströmningen av turister blir stor, det blir många nya arbetstillfällen också på hotellen, restaurangerna, barerna och nattklubbarna. Ett moln på himlen är dock ekonomin – i de städer där matcherna ska spelas: i första hand Warszawa, Wroclaw, Gdansk och Poznan tycks det vara svårt att få ihop pengar till alla nybyggen. Panelen är väl inte helt övertygad om att politikerna kommer att klara av det.
Gunilla

Giertych ogillar EU:s kärleksfilm

EU använder omoraliska metoder för att marknadsföra europeisk film.
Det säger EU-parlamentarikern Maciej Giertych om den reklamfilm på 44 sekunder som tagits fram av bland andra Margot Wallström. Syftet är att föra människor nära varandra. Filmen innehåller kärleksscener ur kända filmer, som Breaking the waves och Amelie från Montmartre.
Fördömande leder möjligen till en storm av besökare på YouTube, där filmen ligger utlagd.
Giertych är polsk EU-parlamentariker, och pappa till Roman Giertych som leder det extremkonserva lilla partiet Polska Familjeligan. Partiet har också utmärkt sig för oron att TV-programmet Teletubbies ska kunna få polska barn att bli homosexuella, eftersom en av Tubbiesarna bär handväska.
Margot Wallström låter framföra att det inte är obligatoriskt att titta på reklamfilmen.

Polen vill kunna blockera beslut - men hur länge?

När nu EU byter ordförandeland har utrikesminister Anna Fotyga gått ut och talat om vad Polen anser sig ha uppnått under de sista hektiska förhandlingstimmarna i Bryssel förra helgen.
- På polsk initiativ ska unionens länder behandla röstsystemet i Europarådet, sade Fotyga på söndagen. Den nya överenskommelsen ska bekräfta att det röstsystem som slogs fast i Nice-fördraget kommer att gälla de närmaste åren. Den ”gentlemen’s agreement” som gjordes innebär, att en enstaka medlemsstat kan  blockera eller försena beslut om beslutet upplevs skada det egna landet, sade Fotyga. Det är viktigt för Polen.
Efter mötet kände sig regeringen möjligen osäker på om överenskommelsen var tillräcklig - regeringschefen Kaczynski var snabbt ute och påpekade att man inte hade fått med någon uppgift om hur länge ett land kan blockera ett beslut.
Nya ordförandelandet Portugal har snabbt förklarat att här ska det inte omförhandlas någonting.
Har EU:s alla länder samma uppfattning om vad man beslutat?
Gunilla