onsdag, juni 03, 2009

Dagens polska barn lämnar teven för böcker och internet

Polska barn ser mindre på TV än någonsin. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Tns Obop. I stället har barnen plockat fram böckerna och ägnar tid åt internet.
Ett genomsnittligt barn mellan fyra och femton år tillbringar idag tjugofyra timmar i veckan framför datorn. För tio år sedan ägnade samma barn cirka tre timmar om dagen åt TV jämfört med två timmar och tolv minuter i år.
När vi för åtta år sedan uppmanade föräldrarna att läsa med sina barn var man inte på det klara med att detta var väl använd tid. Idag säger en tredjedel av barnen att de läser varje dag, Irena Kominska, som skapade rörelsen Hela Polen läser med barnen. (Polskie Radio 3 juni 09)

100 zloty till den som röstar på mig!

Józef Jedruch, kandidat för det lilla populistiska partiet Självförsvar (SO) i Slask, som tidigare anklagats för utpressning, utlovar nu etthundra zloty till den som röstar på honom i EU-valet, rapporterar de polska tidningarna.
– Tro inte på politikernas tomma löften, sade han i sin TV-reklam. Jag lovar härmed offentligt att jag kommer att ge etthundra zloty till den som röstar på mig. Åklagaren överväger att inleda en utredning.
Jedruch är sannolikt den enda kandidaten i EU-valet som inte kan resa till Bryssel och Strasbourg – domstolen har tagit hans pass. (Warsaw Business Journal 3 juni 08)

Mer om partiet Självförsvar >>