torsdag, oktober 22, 2009

Dömda pedofiler ska kastreras

Personer som döms för sex med barn eller incest kommer i framtiden att kastreras på kemisk väg. Beslutet, som togs i sejmen i september, har idag också senaten sagt ja till. Hittills har kastrering varit något som domarna kunnat utdöma, men nu blir det alltså obligatoriskt.
Vänsterpolitikern Wlodzimierz Cimoszewicz anser att beslutet kan bryta mot de mänskliga rättigheterna och mot Polens internationella förpliktelser. Han avstod därför från att rösta, skriver den tyska tidningen Der Spiegel.
Det anses att sexualdriften inte tas bort för alltid, utan återkommer när medicineringen upphör. Om det är fara för den dömdes liv ska kastrering inte ske, uppger justitiedepartementet. Straffsatsen är i och med den nya lagen också höjd till mellan tre och femton års fängelse. (SR Ekot 22 okt 09)

Mindre sömnigt med Palikot

– Tja, Palikot är en färgstark person. Man blir mindre sömnig när han talar – det är på något sätt charmen med kontroversiella politiker. Det säger premiärminister Donald Tusk i en kommentar till listan på kandidater för den nya ledningen för PO:s (Medborgarplattformen) parlamentarikergrupp.
Det gamla presidiet har avgått efter spelskandalen och förre inrikesministern Grzegorz Schetyna har tagit fram tio tänkbara kandidater. En av de tio föreslagna är alltså den frispråkige Janusz Palikot. Slawomir Nowak, Grzegorz Dolniak och fem andra herrar står också på listan. (Warsaw Business Journal 21 okt 09)