torsdag, oktober 01, 2009

Politisk inriktning avgör val av TV-kanal

När polackerna knäpper på TV:n för att titta på nyheter styr deras politiska sympatier valet av TV-kanal. Det visar en färsk opinionsundersökning, som refereras i tidningen Rzeczpospolita.
Den gamla statliga TV-kanalen TV Polonia med nyhetsprogrammet TVP Info drar till sig äldre tittare på landsbygden – som också i första hand röstar på ultrakonservativa PiS (Lag och Rättvisa).
Anhängare till det något liberalare regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) tittar på modernare TVN och TVN24, som riktar sig till storstadspubliken. Den polska vänstern föredrar Polsat News, vars målgrupp från början var regionala tittare. (Warsaw Business Journal 1 okt 09)

Polsk filmfestival i Stockholm i höst

Missa inte den polska filmfestivalen Kinateka, som arrangeras hösten 2009 av Polska institutet i Stockholm, Polska Filminstitutet, Cinemateket m. fl.
Festivalen är ett gränsöverskridande arrangemang som genomförs i dialog med redan existerande festivaler, och pågår under oktober – november på olika platser i staden. Det här är den svenska upplagan av samma festival som arrangerats i London i nio år.
Årets teman är Före 1989, Individualisterna och Experiment.
Invigningen sker på Bio Sture torsdagen den 8 oktober klockan 1830. Då visas Xawery Zulawskis film Wojna Polska-Ruska – Polsk-ryska kriget för första gången i Sverige.
Andra godbitar är några kända och mindre kända verk av Andrzej Wajda: Aska och Diamanter, Järnmannen och Marmormannen samt Utan bedövning; Skolimowskis Fyra nätter med Anna och Malgorzata Szumowskas 33 scener ur livet. (Polska Institutet 1 okt 09)
Hela programmet >>

Ny TV-chef får eget passerkort

Piotr Farfal har nu definitivt fått sparken som chef för den statliga televisionen TVP, rapporterar Warsaw Business Journal.
Farfal ersätts av den redan tidigare utsedda Boguslaw Szwedo, som inte kunde komma in på sin arbetsplats eftersom Farfal sett till att han inte fick passerkort till TV-huset.
Det kan man väl räkna med att han får nu - om inte annat kan han ju överta Farfals
Tidigare notiser om Farfal >>

Fängslad Polanski får fickpengar

Regissören Roman Polanski behandlas väl i sitt schweiziska fängelse, rapporterar Warsaw Business Journal som har läst franska tidningar. Han får dagligen fem schweizerfranc – fjorton zloty – i fickpengar, och den polske konsuln i Bern har träffat honom utanför cellen.
Polanski greps av polisen på flygplatsen i Zürich, dit han kom för att ta emot ett pris för sitt livsverk på filmens område. Han flydde från USA 1978 i samband med en rättegång, anklagad för att ha förgripit sig på en trettonårig flicka. Sedan dess han han bott i Frankrike, där han föddes av polsk-judiska föräldrar för 76 år sedan.
Regissörens advokat betecknar gripandet som stolligt – Polanski har rest runt i Europa i decennier och bar tillgänglig hela tiden. (Warsaw Business Journal 1 okt 09)