onsdag, juni 11, 2008

Blida-åklagare undersöktes i kritiskt skede

Disciplinära åtgärder vidtogs mot alla de åklagare som var involverade i utredningen av förra byggministern Barbara Blidas självmord, skriver Rzeczpospolita. Det är uppgifter som grävts fram av Danuta Pietrawska, PO-ledamot i den speciella kommitté i sejmen som undersöker omständigheterna kring förra byggministern Barbara Blidas död. Avsikten var uppenbarligen att sätta press på åklagarna, åtgärderna sattes igång under en kritisk period när de ansvariga fick problem under utredningen. Ryszard Kalisz, SLD, som är ordförande i kommittén, tror att man avsiktligt pekade ut åklagare som skulle kunna bli utsatta för utpressning med anledning av synder i det förflutna. (MSZ Supplement 11 juni 08)

Presidenten söker bevis om Walesa

President Kaczynski har kallat till sig chefen för Nationella Minnesinstitutet (IPN), Janusz Kurtyka, för att diskutera Solidaritetslegendaren Lech Walesas krav på en ursäkt från presidenten. För en vecka sedan sade sig presidenten veta att Walesa är den omtalade kommunistagenten ”Bolek”, och i ett brev till Kaczynski krävde Walesa en ursäkt. I en intervju senare har Walesa sagt att han är säker på att vinna målet om han måste dra det till domstol. Han kommer också att undersöka hur man ska kunna avsätta presidenten: Kaczynski har brutit mot lagen, och därmed ska han avskedas, sade Walesa. Enligt inofficiella källor kommer Kaczynski nu att granska alla tillgängliga fakta om Walesas förflutna och hans misstänkta samröre med kommunistregimens hemliga polis. (Warsaw Business Journal 11 jun 08)

Walesa kräver ursäkt av presidenten

Solidaritetslegendaren Lech Walesa kräver en ursäkt från president Kaczynski, som offentligt pekat ut honom som agent för hemliga polisen under kommunisttiden. – Världen vet vad jag har åstadkommit, och ni förödmjukar er själv och det polska folket, skriver Walesa i ett brev till presidenten. Brevet är Walesas reaktion på en TV-intervju i början av juni, då Kaczynski sade sig vara säker på att Walesa var den omtalade agenten ”Bolek”. Walesa, som blev ursinnig över anklagelsen, skriver att presidenten än en gång kränkt honom, och påminner om att Kaczynski redan fällts en gång i domstol för samma anklagelse. Nu kräver han en ursäkt inom en vecka efter intervjun, annars drar han presidenten inför rätta. (The News 9 juni 08)

Kaczynski: Walesa var agent hos hemliga polisen

Den kommande boken om kommunistregimens hemliga rapportörer uppger att Solidaritetshjälten Lech Walesa var en av dem. – Boken visar sanningen om en period av Walesas liv som jag känner till, sade president Kaczynski i en TV-intervju på onsdagskvällen. I boken, som har skrivits av de två historikerna Slawomir Cenckiewicz och Piotr Gontarczyk vid Nationella Minnesinstitutet (IPN), hävdas att Walesa var den omtalade agenten ”Bolek”. Här ska finnas detaljer från tidigare okända dokument om Walesas samröre med kommunisternas hemliga polis. – På 1980-talet var Walesa otvivelaktigt nationens ledare, sade presidenten, men det innebär inte att sanningen om honom ska filtreras. Ett demokratiskt samhälle har rätt att få ocensurerad information, även om sanningen är tung att bära. Redan 1992 pekade förre underrättelsechefen Antoni Macierewicz ut Walesa som ”Bolek”, men en domstol fastslog 2002 att Walesa inte var agent vid kommunistregimens hemliga polis. (The News 5 juni 08)