torsdag, oktober 08, 2009

Lissabonfördraget undertecknas på lördag

Nu är det officiellt: president Kaczynski signerar Lissabonfördraget på lördag klockan 12. Det sade Wladyslaw Stasiak, chef för presidentkansliet, och därmed är det slut på spekulationerna om vilken dag Kaczynski ska skriva sitt namn på den prickade raden.
Till ceremonin har man inbjudit ett antal gäster, bland andra EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU-parlamentets talman Jerzy Buzek.
När Kaczynski har undertecknat Lissabonfördraget i Belwederpalatset i Warszawa är det bara den tjeckiska underskriften som fattas. President Klaus har på torsdagen krävt en fotnot om de europeiska mänskliga rättigheterna. (Polskie Radio 8 okt 09)

Att skriva eller inte skriva ...

Diskussionens vågor går nu höga: skriver presidenten under Lissabonfördraget på söndag eller ej?
Ja, säger Aleksander Szczyglo, chef för säkerhetspolisen, till nyhetsbyrån IAR.
Nej, säger presidentens tvilling, oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski. På söndag är min bror på officiellt besök i Vatikanen.
Tjeckiska medier trasslar till det ytterligare genom att hävda att inbjudningar till Belwederpalatset för att närvara vid undertecknandet har redan skickats ut till EU:s nye talman Jerzy Buzek, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Fredrik Reinfeldt, eftersom Sverige just nu är ordförandeland i unionen. Och inbjudningarna gäller lördag. (Polskie Radio 8 okt 09)