onsdag, maj 06, 2009

Deklarerade hustrun bland tillgångarna

Polska politiker förväntas lämna en deklaration över sina tillgångar för att alla ska kunna se vilka eventuella ekonomiska bindningar man har. Bilar, fastigheter,ärvda släktklenoder, hästar och kyrkogårdsplatser ska tas upp på listan.
Två av politikerna har tagit upp sin hustru på listan – en av dem med motiveringen att han vill protestera mot lika behandling av hemmafruar och yrkeskvinnor. När hans fru uppfostrade deras fem barn var det inte arbete – det var slavarbete, säger politikern. (PR The News 6 maj 09)

Polska författare protesterar mot Googles Boksök

– Villkoren är oklara, det är omöjligt att beivra missbruk och skadorna på bokmarknaden blir enorma. Det säger den polska författaren Malgorzata Musierowicz, en av dem som begär att bli uteslutna ur sökjätten Googles Boksökningsprojekt, rapporterar tidningen Rzeczpospolita.
Musierowicz ogillar också att författarna själva måste anmäla om de inte vill vara med. Sista datum för anmälan var från början satt till den 5 maj, men en amerikansk domstol har nu beslutat att tiden ska förlängas till den 4 september.
Googles Boksöksprojekt innebär att böcker från hela världen skannas in i ett virtuellt bibliotek, som vem som helst kan söka i. Den författare som inte vill delta i projektet måste anmäla det.
Beroende på upphovsrätten visas olika mycket av ett verk – böcker som inte är copyrightskyddade ska kunna hämtas hem i sin helhet. Andra böcker får man information om, och ofta ett smakprov av texten. (Warsaw Business Journal 6 maj 09)
Googles boksök >>

Tjugoåtta kandidater slåss om varje EU-plats

Mer än trettontusen personer ställer upp i det kommande EU-valet, och av dem är tre fjärdedelar män, rapporterar Nationella Valkontoret på onsdagen. Den mest uppmärksammade valduellen kommer att äga rum i Kraków, där förre justitieministern Zbigniew Ziobro PiS (Lag och Rättvisa) debatterar med Roza Thun PO (Medborgarplattformen) som för närvarande är chef för den polska representationen i EU-kommissionen.
Trettioåtta av de nuvarande femtiofyra polska EU-parlamentarikerna ställer upp för omval, resten är nya. Från och med årets val sjunker antalet polska ledamöter till femtio. (PR The News 6 maj 09)