tisdag, november 24, 2009

Walesa har stämt presidenten för förtal

Nationalhjälten Lech Walesa har dragit president Kaczynski inför rätta för förtal och begär 100 000 zloty i skadestånd.
Kaczynski anklagade förra året Walesa för att vara den omtalade agenten Bolek – en av de många som samarbetade med kommunistregimens säkerhetstjänst (SB) på 1970-talet. Liknande anklagelser framfördes av två historiker på Nationella Minnesinstitutet (IPN) i en bok som publicerades samma år.
Det är inte första gången det framkommer misstankar mot att Walesa sålde ut Solidaritet till SB, och i ett utslag från år 2000 friade Granskningsdomstolen expresidenten från alla misstankar och fastslog att han var ett offer för och inte samarbetspartner till SB.
Walesa har hela tiden förnekat samröre med SB och hävdar att de dokument som sägs bevisa hans skuld är förfalskade. (Polskie Radio 24 nov 09)
Läs mer >>

Polska borgmästare reser långt

Många borgmästare i Polen lägger ner mycket tid och pengar på att resa runt i världen för att göra PR för sin stad och locka utländska investerare.
Resultatet i form av utländskt kapital är emellertid ofta inte särskilt imponerande, rapporterar tidningen Rzeczpospolita.
Kommunfullmäktige i Kraków är i uppror – just när budgetdebatten rasar som hetast befinner sig borgmästaren i Sydamerika för att stärka stadens relationer med Peru och Ecuador.
I Bialystok reser borgmästaren ut så ofta att han kallas Östblockets störste resenär. Hans tripper till Taiwan och Hongkong har skapat mycket irritation och bara i år uppgår resebudgeten till hundratusen zloty.
Rekordet slår emellertid borgmästaren i Lódz. Hans resor har hittills i år kostat samhället 860 000 zloty, och nästa år spränger man miljonvallen. Nu vill Vänsteralliansen ställa misstroendevotum för att få bort stadens dyre styresman. (Polskie Radio 23 nov 09)