tisdag, augusti 21, 2007

Polsk miod på Systembolaget

I inkorgen hittar jag idag ett mail från Johan, som påpekar att Systembolaget säljer polsk miód.
Så är det: Jagwiga, Korzenny och Piastowski.
Mjödhamnen AB, som Johan sannolikt driver, importerar till Bolaget.

Jag ser på Johans sajt miodhamnen.se att polsk mjöd görs på honung och vatten som lagras. Sedan tillsätts kryddor eller kanske bär.
Min kunskap om miód är rätt begränsad - jag dricker det gärna när jag går på krogen i Polen. Det kan serveras som aperitif eller efter maten.
Jag har alltid trott att man gör det på olika sätt i olika delar av landet - därför att det har smakat olika i olika städer. Förmodligen har det berott på att olika krogar serverar olika märken.
I Szczecin har miód haft smak av malört - som torr vermouth; i Kraków för många år sedan minns jag det som rödvin med kanel och honung. Jag har alltid fått det serverat varmt i ganska små glas.
Bolaget har inga tips om hur miód ska drickas, men på mjodhamnen.se finns mycket information.
Gunilla

Kulinariska Polen

Polsk sill vann första pris i Norge

Polska kockar vann första pris i recepttävlingen på Norges Fiskfestival i början av augusti. Tre kockar från Regina Hotel i Warszawa tävlade med tre rätter som förenar det traditionella polska köket med modern matlagning.
1. Råbiff på sill med kaviar och vaktelägg;
2. Sillcanneloni med rökt lax, sallad på karljohanssvamp och zurek-soppa;
3. Sillsallad med orientaliska kryddor, rabarber grapefrukt och rödbetssås.
I juryn ingick också barn, som har mest ofördärvade smaklökar.

Nyheten hittar jag på Fishupdate.com.
Kockarna heter Pawel Oszczyk, Marek Burkacki och Piotr Mangos.
Jag tycker det är formidabelt med människor som har en så kreativ fantasi i köket.
Det här verkar ju vara en krog att uppsöka vid nästa Warszawaresa.
Gunilla