tisdag, februari 02, 2010

Arkeologer fann neandertalgrav i polsk grotta

Ännu ett stort arkeologiskt fynd har gjorts i Polen. I Stajniagrottan i södra Polen har man funnit kvarlevor efter tre neandertalmänniskor, rapporterar Polskie Radio. Fyndplatsen tycks dessutom vara en gravplats, vilket i så fall är en revolutionerade upptäckt, eftersom man hittills inte trott att neanderthalarna begravde sina avlidna.
Det är arkeologer från universiteten i Szczecin och Wroclaw som gjort upptäckten.
I januari hittade polska forskare fotavtryck och kunde i samarbete med Uppsala universitet fastställa att det var nästan fyrahundra miljoner år gamla fotspår av landlevande ryggradsdjur i ett stenbrott i sydöstra Polen. (Polskie Radio 2 feb 10)

Elektronisk avläsare registrerar barnens kyrkobesök

När barnen i Gryfow Slaski i södra Polen går till kyrkan kan de lämna sina fingeravtryck via en elektronisk läsare, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Om de kommer upp i tvåhundra mässor på tre år anses de ha tillgodogjort sig det tillräckligt mycket religion för att slippa det vanliga konfirmationsförhöret.
Bekvämt och bra, tycker eleverna, som nu slipper stå i kö hos prästen efter mässan för att få en stämpel i sina konfirmationsböcker. (Computer Sweden 1 feb 10)

Polska forskare räddade hund på Östersjön

Det polska forskningsfartyget Baltica upptäckte till sin förvåning en hund på ett isflak femton sjömil utanför Gdynia, rapporterar den danska nättidningen Maritime Danmark. Hunden togs ombord av besättningen, fick mat och värme, och mår nu bra.
Dessförinnan hade hunden färdats tio mil på vattnet, först på en flod, sedan ut i Östersjön. Den lokala brandkåren längs vägen har försökt rädda djuret utan att lyckas.
Besättningen på forskningsfartyget har adopterat och namngivit hunden, som nu kan tituleras skeppshunden Baltica.
President Kaczynski har tackat besättningen för deras insatser. (maritimedenmark 1 feb 10)
Räddningen ligger förstås på Youtube >>