måndag, oktober 26, 2009

Ryskt kulturpris till Zanussi

Filmregissören Krzysztof Zanussi har tilldelats den Baltiska stjärnan för sitt bidrag till utvecklandet av de kulturella banden i Östersjöregionen.
Utmärkelsen inrättades 2004 av de ryska kultur- och mediedepartementen och flera artistorganisationer. I år får också den lettiske pianisten och dirigenten Gidon Kremer samt den ryske kompositören Sergej Slonimski Guldstjärnan.
Tidigare år har regissören Andrzej Wajda och kompositören Krzysztof Penderecki fått priset.
Zanussis filmer är mycket uppskattade i Ryssland, och filmen Livet som en dödlig sexuellt överförd sjukdom fick pris på filmfestivalen i Moskva 2000. Andra filmer är Bakom muren, Familjeliv, Illumination, och Persona non Grata. (Polskie Radio 26 okt 09)

Cimoszewicz: Jag har för lite att säga

Polackerna börjar bli trötta på det politiska käbblet. Det är den analys som politiska bedömare gör av en färsk opinionsmätning, rapporterar Rzeczpospolita. Såväl det största regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) som oppositionsledande PiS (Lag och Rättvisa) har förlorat stöd bland väljarna.
Många – men färre än för ett år sedan – tycker att premiärminister Donald Tusk borde ha mer makt. Stödet för president Kaczynski sjunker också.
I stället vänder polackerna sina förhoppningar mot Wlodzimierz Cimoszewicz, oberoende senator på vänsterkanten, som nu stöds av tolv procent.
Det kan vara en signal om ett växande stöd, men det kan också bero på att jag har för lite att säga, kommenterar Cimoszewicz själv blygsamt. (Warsaw Business Journal 26 okt 09)