torsdag, maj 21, 2009

Fest för filmmusikälskare i Kraków

Idag inleds den andra filmmusikfestivalen i Kraków med toppnamn som Reinhold Hell, Johnny Klimek, Tan Dun och Polens egen Oscarsvinnare Jan A P Kaczmarek.
På det stora Bloniefältet, ett stenkast från stans historiska centrum, spelas nu filmmusik i tre dagar.
I kväll framträder Heil och Klimek och regissören Tom Tykwer och presenterar ledmotivet till filmen Perfume. Det blir också musik från filmerna Spiderman och Matrix. Sinfonietta Cracovia och Polska Radiokören i Kraków dirigeras av Diego Navarro.
Tan Dun dirigerar själv när Polens Aukso-orkester spelar hans Oscarsbelönade musik till Crouching Tiger, Hidden Dragon.
Vid finalen på lördag framför en 250-mannaorkester Howard Shores soundtrack till De två tornen – andra delen av Sagan om Ringen.
En annan höjdpunkt blir konserten med filmmusik av den produktive Jan Kaczmarek – 2005 fick han en Oscar för musiken till Finding Neverland. (Polskie Radio 21 maj 09)

Presidenten granskar Fotygas medtävlare

UD har sagt nej till Anna Fotyga som polsk FN-ambassadör, och president Kaczynski är missbelåten. Det var presidenten själv som föreslog Fotyga, tidigare utrikesminister i den regering som leddes av presidentens tvillingbror Jaroslaw Kaczynski.
Regeringen ställde sig positiv till förslaget för att bättra på de ofta spända relationerna med presidenten. Situationen blev lätt förvirrad när Fotyga i en utfrågning i utrikeskommittén förklarade sig vara djupt skakad av den nuvarande utrikespolitiken – den politik som FN-ambassadören ska arbeta för.
Premiärminister Donald Tusk undrade om Fotyga egentligen ville ha jobbet, och utrikesminister Radoslaw Sikorski sade att Fotyga nu fick visa att hon kunde följa regeringens linje.
Resultatet blev att UD tackade nej till Fotyga, och presidenten vill nu företa en noggrann granskning av alla kandidaterna innan beslutet om vem som ska bli landets ambassadör i FN fattas.
– Det har presidenten rätt att göra, säger utrikesministern. (Warsaw Business Journal 21 maj 09)