torsdag, juli 05, 2007

Pod Messalka – polsk mat när den är som bäst


Pod Messalka är en av våra favoritkrogar i Warszawa. Vi hittade den för ett par år sedan, den ligger på Krakowskie Przedmiescie, alldeles i närheten av Heliga Korsets kyrka (Swiety Krzyz). En stor Kristusstaty med korset hängande tungt över axeln pekar rakt ner på en liten dörr tvärs över gatan. Där ligger Pod Messalka.
Det här är ett av de ställen i Polen där man äter den absolut bästa ankan. Med lite tur kan man dessutom få ett glas miód, som är en polsk variant av glögg. Olika delar av Polen har olika recept på sin miód, och på Pod Messalka serveras den varm med smak av malört och honung. Lysande som apéritif.
Vi strosade runt i stan en sommardag och råkade gå förbi Pod Messalka, vi såg att de hade anka på menyn (anka ska man gärna äta i Polen), och vi gick in.
En ganska lite krog, inte så många bord. Men det finns en ovanvåning också.
Maten var som sagt utsökt, och jag gömde deras visitkort under tangentbordet i över ett år. När vi kom tillbaka var det lika bra. Det är ett utmärkt ställe.
Restaurangen är uppkallad efter Warsazawas stora operettstjärna på 20- och 30-talen: Lucyna Messal. Hon var en driftig natur med egen teater på Marszalkowska (en av stadens paradgator) och ett hus på Krakowskie Przedmiescie (också en mycket attraktiv adress). I bottenvåningen inredde hon ett exklusivt badhus med skönhetssalong.
Messsalka var inte bara känd för sin scentalang utan också för sina vackra kläder och smycken, hon blev snabbt en av stadens Warszawa.
Läs mer om Messalka i webb-Bulletinen, där det också finns lite bilder..
Gunilla