måndag, juni 25, 2007

Vad vore Polen utan zubrówka?


Vad vore Polen utan zubrówka? Det kan man inte ens föreställa sig. Den gulbruna aromatiska vodkan som alla älskar och turisterna köper med sig hem. Vi brukar själva alltid packa ner ett par flaskor inför hemresan – och våra gäster uppskattar den både som drink och som snaps, inte minst på julbordet.
På midsommarafton hörde jag till min förvåning att amerikanerna inte får dricka zubrówka. Den vodkan smaksätts ju med bisongräs, och i bisongräset finns kumarin som är ett antikoagulerande ämnet. Kumarinet ansågs också kunna ge hallucinationer för att nu inte tala om afrodisiaka-effekten. 1978 portades alla vodkasorter med bisongräs i USA, och det är ju tråkigt för dem som bor där.
Zubrówkan anses ha uppkommit i Bialowierzas urskogar, där det fanns gott om bison. Det gräs som oxarna företrädesvis åt kallades bisongräs, och någon kom på att stoppa ett eller ett par strån i sprit. Det blev förstås en succé. Gräset, som man åtminstone förr inte fick föra ut ur landet, har stark smak, och det räcker verkligen med ett strå till en flaska – jo, vi bröt mot reglerna, men bara en gång.
Drinken som innehåller zubrówka har många namn: Szarlotka (dvs. äppelkaka) eller Bison är vanligast i Polen har jag förstått. Vi kallar den Suwalkis skräck eftersom vi drack den första gången på en pub i den numera moderna staden uppe i Polens nordöstra hörn. Ingredienser: en tredjedel zubrówka, två tredjedelar äppeljuice. Is. En florstunn äppelskiva som dekoration. Serveras iskall. Man kan förstås variera receptet: byt äppeljuicen mot söt eller torr cider, så får man en mousserande drink. Eller ta lite äppelkoncentrat i zubrówkan och späd med champagne. Smacznego!
Gunilla